Zgodovina

Na kratko o zgodovini rokometa v Šmartnem

 

zg1Zgodovina šmarskega rokometa sega v daljne leto 1965, ko je šmarska ekipa odigrala že 1. ligaško tekmo. Začetek ni bil lahek, k sreči pa je leta 1971 šmarske rokometaše prevzela pod svoje okrilje usnjarna. Zaradi pokroviteljstva se je klub preimenoval v Rokometni klub Usnjar. Začel se je hiter razvoj rokometa v Šmartnem. Zgradili smo športni dom pri rokometnem igrišču, kjer so svoje zavetje poleg rokometašev našli tudi strelci. V sezoni 1983/1984 smo Šmarčani postali republiški prvaki in kasneje ta odličen rezultat nadgradili še z uvrstitvijo v 2. jugoslovansko ligo.

V tem obdobju je pričelo veljati pravilo, da se morajo vse rokometne tekme igrati v dvorani. Po nekajletnih selitvah po bližnjih dvoranah smo leta 1991 prvič zaigrali v športni dvorani v Litiji, katera nam je nudila zavetje dolgih 17 let. Po osamosvojitvi Slovenije smo šmarski rokometaši nekaj let nastopali v prvi državni ligi, usnjarna je prekinila sponzorstvo, tako smo do leta 1996 nastopali pod različnimi imeni. Tega leta smo tudi izpadli v nižji rang tekmovanja (1.B ligo) in ponovno prevzeli ime Rokometni klub Šmartno.

zg2Klub se je po nekaj letih znašel v težki organizacijski stiski in sledil je kasnejši izpad v 2. državno ligo. Vse od leta 1965 je bil v Šmartnem rokomet šport številka ena. Doživljali smo vzpone in padce, bistvo pa je, da se nikoli ni obupalo. Nova zgodovina kluba se piše od leta 1999, ko smo postavili nove temelje z obljubami, da se bo v Šmartnem gradilo na mladini. Visoki porazi niso strli volje do treniranja.

Dobro delo z mladimi je rodilo rezultate že v sezoni 2002/2003, ko je selekcija mlajših dečkov B, letnik 1991, igrala v finalu in osvojila tretje mesto, naslednjo sezono pa so uspeh ponovili. Članska ekipa je prvi vidnejši rezultat čakala do sezone 2007/2008, ko so se z osvojitvijo naslova Prvaki 2. državne rokometne lige uvrstili v 1.B DRL. Sezona 2007/2008 pa je prelomna še v enem pogledu. To je zadnja sezona, ki so jo odigrali v litijski športni dvorani. Leta 2008 se je po več kot 20 let gostovanj rokomet vrnil v Šmartno. zg3Dvorana Pungrt, ki je bila dokončana jeseni 2008 je vsekakor najboljša nagrada ob uvrstitvi v višji rang tekmovanja. Novih prostorov so se razveselili tudi mlajši igralci, saj so v preteklih sezonah trenirali v res težkih pogojih. Stara šmarska telovadnica je bila za igranje veliko premajhna, v litijski športni dvorani, pa je bilo rokometu dodeljenih premalo terminov. Z novo dvorano je tako v Šmartnem postal rokomet še bolj popularen, kar se je kmalu poznalo na rezultatih. Članska ekipa Rokometnega društva Šmartno Herz Factor banka je že v prvi sezoni osvojila 3. mesto v 1.B DRL, kar je bil za novinca v ligi odličen uspeh. Vsi ljubitelji rokometa so že z nestrpnostjo čakali sezono 2009/2010, saj so mnogi menili, da se v Šmartnem sestavlja ekipa za 1. ligo. In niso se zmotili, po 14 sezonah se je ekipa iz Šmartnega ponovno uvrstila v najvišji rang tekmovanja. Velik uspeh je bil odmeven po vsej Sloveniji. Z veliko želje in zagnanosti se je stopilo v prvoligaško sezono 2010/2011. Kljub slabšem začetku si je ekipa pod vodstvom novega trenerja Jake Kešeta v spomladanskem delu leta 2011 priborila obstanek med najboljšimi, kar je bilo na meji verjetnega, toda ekipa je verjela v to in uspela neverjetno. V naslednji sezoni je ekipa žal izpadla v 1.B DRL, se je pa do konca borila, da bi se obdržala med najboljšimi.

zg4

Ekipa se je preimenovala v Rokometno društvo Herz Šmartno, ki je v sezoni 2012/2013 ponovno bila na koncu 2. mestu, ki je vodilo v 1. NLB Leasing ligo, vendar se je vodstvo odločilo, da zaradi slabe gospodarske situacije ostane v 1.B ligi ter deluje na zdravih temeljih. Društvo danes šteje okoli 150 članov. Pri mlajših selekcijah je v prejšnji sezoni opažen velik napredek v kvaliteti igre, pristopu igralcev do tekmovanja in volji do treniranja. Letošnja ekipa je predvsem domača, pridružilo se ji je nekaj najboljših mladincev, ki bodo prvič izkusili nastopanje za člansko ekipo.