O društvu

Zgodovina šmarskega rokometa sega v daljno leto 1965. Od ustanovitve kluba pa do današnjih dni so se rokometaši in rokometni delavci v Šmartnem srečevali z vzponi in padci. Največji pretekli uspehi segajo v devetdeseta leta, ko je bila takratna ekipa Usnjarja v sezoni 1983/1984 republiški prvak, pred nastankom samostojne Slovenije pa je ekipa igrala v 2. zvezni jugoslovanski ligi. V samostojni Sloveniji je klub začel tekmovanje v 1. slovenski državni ligi, vendar je nato nastopila kriza. Leta 1999 so se postavili novi temelji društva, poudarek je bilo delo z mladimi, ter vzgoja lastnih igralcev in trenerjev. Vidnejše rezultate smo zopet dosegli v sezoni 2007/2008, ko se je članska ekipa po šestih sezonah iz 2. DRL vrnila v 1.B DRL. V zadnjih nekaj letih pa je rokomet v Šmartnem pridobil še posebej na popularnosti. V sezonah 2010/2011 in 2011/2012 se je v Šmartnem igrala najelitnejša 1.A MRL. V pretekli sezoni se je članska ekipa rezultatsko zopet uspela uvrstilti v 1.A MRL, vendar je prevladala pazljivost in se je pred tekmovalnimi ambicijami upošteval razum in težko finančno stanje gospodarstva, tako da smo napredovanje zavrnili. Tako bo ekipa tudi v sezoni 2013/2014 nastopala v 1.B DRL.

V zadnjih nekaj letih smo vložili veliko truda, da smo predvsem z domačim kadrom dosegli veliko zadanih ciljev. Veliko vlagamo v izobraževanje domačih trenerjev, naša rokometna šola mladih pa je tudi med uspešnejšimi v Sloveniji, saj imamo okoli 150 mladih rokometašev, ki tekmujejo v osmih starostnih kategorijah. Poleg tega v društvu sodeluje veliko volunterjev, ki pomagaja pri organizaciji tekem ipd., prav tako pa smo volunterji tudi vsi delavci v upravnem odboru društva.

Število članov v društvu je na visokem nivoju. V letošnji sezoni računamo na okoli 180 članov, od tega bo mlajših od 15 let, več kot 100 igralcev. Skupno imamo v pogonu letos enajst selekcij, delujemo pa na več osnovnih šolah. Za kvalitetno vadbo bo v tej sezoni skrbelo sedem usposobljenih trenerjev, za ostalo organizacijo pa več deset članov društva. Naši najmlajši, ki tekmujejo v mini rokometu, trenirajo do trikrat tedensko ter tekmujejo v Zasavju. Ko prerastejo mini rokomet, se začnejo tekme na državni ravni. Ekipe mlajših in starejših dečkov ter kadeti že trenirajo štirikrat tedensko in skoraj vsak teden odigrajo ligaško srečanje. Mladinska ekipa trenira petkrat tedensko in nastopa v 2. mladinski ligi. Članska ekipa trenira štirikrat ali petkrat tedensko. V pretekli sezoni so tekme privabile na tribune Dvorane Pungrt veliko gledalcev, saj smo bili po povprečju šesta najbolj obiskana v ligi. Cilj članske ekipe je zgornji del lestvice 1.B DRL, ter vključitev mladih igralcev v proces treniranja. Veliko število rokometašev v društvu pomeni tudi porast števila tekem in posledično tudi stroškov.

V novi sezoni 2013/2014 se soočamo z novimi izzivi, na katere smo se intenzivno pripravljali. Članska ekipa našega društva nastopa v 1.B državni rokometni ligi. Glavni cilji sezone so osvojitev zgornjega dela lestvice, vključitev mladih domačih igralcev v proces članske ekipe ter finančna stabilnost, ki je v zadnjih letih naš največji izziv. Tudi v novi sezoni imamo velik poudarek na delu z mladimi, kjer se bomo za naslov državnega prvaka borili s štirimi ekipami.

Največ finančnih sredstev porabimo za:

  • Prevoz na gostujoče tekme – v različnih ligah nastopa dvanajst selekcij selekcij, od tega sedem v državnih ligah, kar pomeni skupno najmanj 80 gostujočih tekem v ligaškem delu tekmovanja, s pripravljalnimi tekmami pa tudi več. Zaradi varnosti se vse šmarske ekipe vozijo na gostovanja organizirano z avtobusi in primerno usposobljenimi šoferji.
  • Stroške tekmovanje – poleg članarine RZS in pa kotizacije za tekmovanje, večji strošek predstavlja tudi sojenje, saj je društvo dolžno poravnati stroške sojenja na vseh domačih tekmah.
  • Stroške opreme in tekoče stroške, ki na prvi pogled niso nujni, a za kvaliteten trening in tekmovalen uspeh vsekakor potrebni.